Skatteverkets regelverk för skatt och influencers

Skatteverkets regelverk för skatt och influencers

Som influencer är det välkänt att du behöver betala skatt på dom inkomster som dina sociala medier genererar. Det är precis som för alla andra runt om i näringslivet, oavsett om man bedriver verksamheten som företag eller får inkomst som privatperson. Det som dock är anmärkningsvärt, och där branschen till viss del kan tyckas brista, är när det kommer till beskattning av gratis produkter eller tjänster som företag och annonsörer erbjuder i utbyte mot digital marknadsföring genom influencers.

3 snabba om skatt för influencers


Hur betalar jag som influencer skatt på produkter och tjänster?

Du behöver, i din deklaration, redovisa för marknadsvärdet av det du mottagit kostnadsfritt, eller i utbyte mot någonting annat – i regel reklam. Du redovisar summorna på bilaga T2 om de inte redan är ifyllda i din deklaration hos Skatteverket.

Måste jag skatta för exempelvis en gratis hotellövernattning?

Ja. Även biljetter, hotellrumsvistelser och liknande ska tas upp i deklarationen. Om du är osäker kan du alltid ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567.

Produkterna som skickats till mig kommer från ett annat land. Vilken lag gäller?

Svensk lag gäller idag och alltid. Samma regler gäller som för produkter som skickats inrikes.


Vill du lära dig mer om skatt för influencers?

Onsdagen den 5 juni mellan klockan 09.00-12.00 anordnar Skatteverket ett seminarium vid namn Det ska vara lätt att göra rätt i influerarbranschen i Stockholm. Interlaced Influencers kommer att närvara för att dela med sig av dom svårigheter och problembeskrivningar vi har i vår roll som influencernätverk i Sverige. Välkommen att följa med genom att anmäla ditt intresse här!