Intervju - Influencer marketing med IDA WARG Beauty

I den här intervjun träffar vi Anna Edman, Marknadschef på IDA WARG Beauty, för att ta en närmare titt på hur de jobbar med influencer marketing, deras sätt att se på olika influencer marketing-strategier och hur det är att bygga upp ett varumärke som på ett så tydligt sätt har en koppling till en specifik influencer genom andra influencers.

Den här intervjun har gjorts av Influencermarketing.se, som ägs och drivs av influencer marketing-nätverket Interlaced Influencers.

IDA WARG Beauty erbjuder moderna skönhetsprodukter för välbefinnande. Alla produkter är 100% veganska, icke-djurtestade och tillverkade i Skandinavien. Varumärket har brun-utan-solprodukter, hårvård med näringsrika ingredienser samt vårdande kroppsvård speciellt anpassad efter olika behov. Med veganska produkter tar varumärket sitt avstamp i en utveckling som är helt rätt i tiden då fler och fler personer i både Sverige och omvärlden inte bara värderar skönhet med kvalitet - utan också att produkterna med fördel ska vara veganska.

Anna, kan du berätta lite kort om din roll på IDA WARG Beauty?
Som marknadschef på IDA WARG Beauty är mitt huvudsakliga ansvarsområde att se till att vi har en bra marknadsmix, både när det kommer till branding och konvertering. En av grenarna som är viktig både för branding och konvertering är förstås influencer marketing.

När började IDA WARG Beauty med influencer marketing, och varför?
Ida Warg själv är en av Sveriges största influencers, så egentligen från start. När det kommer till microinfluencers och affiliates påbörjade vi arbetet i november när vi lanserade vår egna hemsida www.idawargbeauty.com för att öka reach, varumärkeskännedom samt ur en konverteringssynpunkt.

I relation till andra marknadsföringsinsatser, hur viktigt är influencer marketing för IDA WARG Beauty?
Den är väldigt viktig för oss, framförallt när vi går in på nya marknader där varumärkeskännedomen inte är lika hög som i Sverige. Vi kan då positionera oss genom de influencers vi väljer att samarbeta med. Det ger oss ett övertag i hänseende till varumärkets trovärdighet och kontakt med slutkunder.

Om du skulle sammanfatta er influencer marketing-strategi lite kort, hur skulle du då sammanfatta den?
Vi arbetar både med stora influencers som är våra ambassadörer och ger oss en stor reach, och sedan arbetar vi med flera mindre influencers som tillsammans skapar en buzz kring varumärket. Flera mindre influencers tenderar även att ha en större engagement rate än större influencers.

Man brukar ju tala om nano-, micro- och macroinfluencers. Hur ser fördelningen ut hos er vad gäller spridningen mellan dessa typer av influencers?
Ungefär 10% av våra samarbeten sker med macroinfluencers, och resterande 90% sker tillsammans med microinfluencers. Fördelningen mellan macro- och microinfluencers handlar inte minst om att vi enkelt kan hantera en stor volym microinflunencers med hjälp av Interlaced Influencers.

När ni jobbar med influencers, jobbar ni då under kortare perioder med enstaka nedslag eller handlar det snarare om längre löpande samarbeten?
Vi försöker alltid att jobba långsiktigt med influencers, men i vissa fall testar vi hur väl deras följare går ihop med vår målgrupp och då kan det bli enstaka nedslag. Detta gäller ofta särskilt större influencers.

Vilken ser ni som störst konkurrensfördel i att jobba med influencer marketing när man även säljer sina produkter D2C i egen regi, genom en egen e-handel?
Spår- och mätbarhet i alla led. Vi kan direkt se vad respektive nedslag resulterar i, och vilken effekt det får. Jobbar man med e-handel idag så är man i regel ganska bortskämd med full mätbarhet i alla led - och det inkluderar naturligtvis också influencer marketing.

Ni är ju stora på Instagram idag med en following på närmare 30,000 personer. Använder ni influencer marketing som en kanal för att växa i egna kanaler också?
Absolut, främst tack vare ökad räckvidd och engagemangsdrivande nedslag - inte minst tävlingar genom och tillsammans med influencers.

Vilka KPI:er ser ni som absolut viktigast i er influencer marketing-strategi?
För oss är KPI:n ROAS, Return On Ad Spend, absolut viktigast. Utöver ROAS så tillkommer som många vet flera andra KPI:er på köpet - bland annat varumärkesbyggande och tillväxt i egna kanaler, inte minst i dom kanaler där samarbeten vi genomför sker i.

Många e-handlare likt ni ser stor framgång i influencer marketing som marknadsföringsmetod, men ibland upplever både e-handlare och varumärken svårigheter i att hitta rätt samarbeten. Vad är ditt bäst tips för e-handlare som vill börja jobba med influencers?
Att man arbetar med influencers vars värderingarna är i linje med varumärkets; står för samma saker. Det känns som en klyscha (men den är sann!) att influencern är den som känner sina följare bäst och vet vad de vill ha för typ av content, så content skapande-processen måste få ligga hos influencern med ett utrymme av kreativ frihet.

Av alla samarbeten som ni gjort dom senaste 12 månaderna, har ni något som sticker ut särskilt resultatmässigt?
Vi har flera som vi är extra nöjda med, och som vid första anblick kan kännas som en udda match, men som har fungerat ypperligt.

I vilka kanaler ser ni det som mest effektivt att genomföra samarbeten i?
I dagsläget är det helt klart Instagram som står högst upp på agendan för oss. Vi jobbar även i andra kanaler med influencers, men Instagram toppar listorna.

Tack för att du tagit dig tiden att svara på frågorna Anna. Slutligen, om e-handlare ska ta med sig en sak från denna intervju, vad är det då?
Att man får ha tålamod med att hitta sin perfect match mellan varumärke och influencer - det kan ta tid, och att man bör låta influencern få sin kreativa frihet. Viktigt att följa upp samarbetet och skriva ner ROAS.